Oletko läsnä tässä hetkessä?
Kun juot aamukahvia tai teetä, oletko aidosti läsnä hetkessä? Pysähdytkö tunnustelemaan, haistamaan ja maistamaan. Miltä tämänaamuinen kahvi maistuu, menikö kahvinpuruja enemmän kuin eilen, onko kahvi väkevämpää vai laimeampaa. Tuntuuko neste suussasi kuumalta, kylmältä vai juuri sopivalta vai meneekö kuppi kahvia ilman että edes huomaat. Samalla ajattelet päivän tulevia työtehtäviä, hoitamattomia työtehtäviä, kotitöitä, omia ja lasten harrastuksia, työkaverin kommentteja, mitkä vaatteet laitan tänään päälle… Äkkiä aamupala ja sitten menoksi.
Sama meno jatkuu läpi päivän. Puhut puhelimessa, samalla hoidat työtehtäviä, selaat nettiä, vastaat sähköpostiin ja muihin kommunikointivälineisiin. Joku tulee työpisteen viereen kysymään jotain. Käyt lounaalla. Juttelet työkavereiden kanssa etkä ehdi keskittyä syömiseen tai siihen miltä ruoka maistui tai ruokajuoma tuntui. Kotiin lähtiessä mielessä pyörii jo illan menot. Miten ehdin viedä lapset sinne ja tänne, kuka hakee. Milloin menen omiin harrastuksiin, mitä ruuaksi perheelle. Sitten onkin jo iltapalan aika, pesut ja nukkumaan.
Kun lähdet kävelylle tai juoksulenkille, oletko silloin aidosti läsnä? Otatko mukaan kuulokkeet, kännykän, sykemittarin vai keskitytkö ilman häiriötekijöitä kävelemiseen tai juoksemiseen, siihen miltä tuntuu kehossasi ja jaloissasi. Entä onko oma aikasi hyvää aikaa hoitaa samalla työasioita tai soitella kavereille sen sijaan, että keskittyisit itseesi. Oravanpyöräksikin tätä kutsutaan. Missä välissä siinä muka ehtisi rauhoittua ja vain olla? Elämme helposti joko menneessä tai tulevassa. Mutta miten ihmeessä sitä eläisi juuri TÄSSÄ hetkessä?
Läsnäolo tarkoittaa oman itsensä havainnointia. Läsnäollessasi huomioit ympäristön ja tapahtumat juuri tällä hetkellä, juuri sellaisina kuin ne ovat ja sen miltä ne tuntuvat. Hyväksyt ne myös sellaisena kuin ne ovat. Niitä ei tarvitse muuttaa. Huomioit omat tunteesi, sen miltä mikäkin asia sinusta tuntuu. Miltä jokin asia tuoksuu tai maistuu, miltä musiikki tai tuulen humina kuulostaa, miltä näyttävät kukan terälehdet tai hiirenkorvat puissa. Ehtisitkö tänään pysähtyä ihailemaan taivaalla ajelehtivia pilviä tai katsomaan sillalta alla virtaavaa jokea.
Tässä yksinkertaisia vinkkejä arjen läsnäoloon:
– Hengityksen tarkkailu: sulje silmät, ota ryhdikäs asento tuolilla, laske jalkapohjat lattiaan, kädet reisille tai kämmenet päällekkäin syliin ja hengitä, tunnustele hengitystä selän puolella ja kyljissä, hengittele oman hengityksen luonnollisen rytmin mukaan. Huomioi, miltä hengitys tuntuu alavatsassa ja palleassa, pistä tuntemukset merkille, mutta älä jää miettimään niitä. Tätä voit tehdä aina kun tarvitsen pienen tauon ja haluat saada ajatukset pois jostain.
– Suihkussa olo: huomioi miltä veden valuminen tuntuu iholla, missä kohdin kehoa vesi tuntuu viileämmältä, missä kohdin taas lämpimämmältä, kun otat pesuainetta käteen, katsele sen ulkomuotoa kädelläsi, väriä ja tunnustele miltä se tuntuu, kun levität sitä iholle, ole aidosti läsnä ja seuraa omia tuntemuksiasi tarkkaillen suihkun alla.
– Ruokailu: valitse rauhallinen paikka, jätä puhelin käsilaukkuun tai työpaikalle, poista myös muut häiriötekijät, katsele ensin ruokasi ulkonäköä, värejä, keskityt siihen miltä annoksesi näyttää. Syö tietoisesti (et vaan lapa ruokaa suuhun), maistele jokaista suupalaa, pureskele kunnolla, yritä erottaa kaikki yksittäiset maut, huomaat ja tiedät mitä syöt.
Voit harjoitella tietoista läsnäoloa jokaisella elämäsi osa-alueella. Nykyisin pitäisi olla moniosaaja ja keskittymiskykymme on äärirajoilla koko ajan. Kun otat näitä pieniä läsnäoloharjoituksia
mukaan omiin rutiineihin, niin huomaat pian muutoksen. Stressitasot laskee ja huomaat olevasi pitkäjänteisempi.
Tietoista läsnäoloa pääset kokeilemaan ja harjoittelemaan myös KuuKartanon Mindfullnes&Meditaatiotapahtumissa noin kerran kuussa. Olet tervetullut mukaan taianomaisen talon rauhoittavaan ympäristöön.
Rita Huttunen-Taipale