Eteeriset öljyt mukana arjessa.

Nyt on taas se aika vuodesta kun flunssa kolkuttelee joka nurkan takana ja työyhteisöissä tai kouluissa joku on koko ajan kipeänä. Flunssan torjuntaan on käsien säännöllinen pesu edelleen se paras konsti, mutta jos tartunta kuitenkin pääsee yllättämään, löytyy flunssaan onneksi monenmoisia helpotuskeinoja. Yksi niistä on eteeriset öljyt.

Eteerisillä öljyillä voit torjua ja helpottaa talven flunssatartuntoja sekä hoitaa kehoa ja mieltä.
Piparmintun eteerinen öljy on oiva apu kun nenä on tukossa ja päätä särkee. Piparminttu on antiseptinen, helpottaa tukkoista nenää ja päänsärkyä. Sitä voi hieroa, esimerkiksi kylmäpuristettuun oliiviöljyyn laimennettuna ohimoille, niskaan ja rintaan, jolloin se tuo helpotusta tukkoiseen oloon. Samaan tapaan toimii myös Eukalyptus joka avaa hengitysteitä ja piristää. Flunssaan toimivia eteerisiä öljyjä ovat myös Inkivääri, Fenkoli ja Timjami. Niitä voi käyttää höyryhengitykseen tai tipauttaa pari tippaa tuoksukiveen sängyn viereen helpottamaan nukkumista.

Rosmariinin eteerisen öljyn on tutkittu lisäävän vireystilaa ja tehostavan ajatuksenjuoksua, joten siitä on apua erityisesti jos töissä jokin projekti painaa päälle ja hyvät ideat ovat tarpeen. Eteerisiä öljyjä voi käyttää tuoksulyhdyssä, tuoksukiveen tiputellen tai laittaa esimerkiksi nenäliinaan jonka sujauttaa paidan kauluksen alle antamaan tuoksua koko päiväksi.

Öljyillä on myös ihonhoidollisia vaikutuksia, joita voi hyödyntää sekoittamalla öljyä muutaman tipan ihovoiteen sekaan tai kylmäpuristettuun oliiviöljyyn. Greipin eteerinen öljy on iholle hierottuna tehokas nesteenpoistoon ja selluliittiin. Inkiväärin, Mustakuusen ja Kardemumman avulla voi rentouttaa lihaksia ja lisätä veronkiertoa. Ne auttavat myös lihaskipuihin jännitystä poistaen. Kardemumma toimii yhdessä Patsulin ja Jamiinin kanssa myös hierontaöljyissä ja auttavat saamaan uutta kipinää makuuhuoneeseen. Voit tipauttaa öljyä myös palavan kynttilän vahan sekaan tai rakentaa oman tuoksuastian laittamalla esimerkiksi lasiseen jälkiruoka-astiaan soodaa ja tiputtelemalla eteeristä öljyä soodan päälle. Sijoita tuikku sooda-pedille ja sytytä se palamaan.Tuikun lämmetessä eteerinen öljy vapautuu soodasta huoneilmaan.

KuuKartanon Puodista löydät laajan valikoiman Frantsilan eteerisiä öljyjä moneen tarpeeseen. Ne ovat 100%, aromaterialaatuisia eivätkä ne sisällä jatkeaineita. Ainoastaan Jasmiini ja Neroli ovat voimakkuutensa vuoksi laimennettu 10%:ksi jojobaöljyyn. Laimentamattomina niiden tuoksu olisi aivan liian voimakas eivätkä ne siirappisuutensa vuoksi soveltuisi käyttöön sellaisenaan.

Eteeriset öljyt ovat puhdasta kasvin voimaa puristettuna pieniin tippoihin. Jotta kasvista saadaan 1 tippa eteeristä öljyä, tarvitaan sen valmistukseen kottikärryllinen kasvia. Tästä syystä jotkin eteeriset öljyt ovat erittäin kalliita, sillä kasvin saatavuus määrittelee lopullisen tuotteen hinnan.

Eteerisiä öljyjä voi käyttää myös kodin ja tekstiilien puhdistuksessa. Pyykkietikka raikastaa pyykin ja hoitaa sekä tekstiilejä, niiden väriä että pesukonetta. Pyykkietikkaa saa ostettua valmiina, mutta sen valmistaminen on kotona erittäin helppoa. Voit sekoittaa pyykkietikan valmiiksi esimerkiksi niin että 5dl:aan väkiviinaetikkaa tipautat sekaan halutun voimakkuuden mukaan 30-50 tippaa mieleistäsi eteeristä öljyä. Etikan voimakas tuoksu ei pestyssä pyykissä enää eteerisen öljyn tuoksun alta erotu ja loppukin tuoksu haituu pyykistä kuivatuksen yhteydessä niin että jäljelle jää vain raikas puhtaan pyykin tuoksu.

Kodin siivoukseen ja raikastukseen eteeriset öljyt sopivat etikan kaverina myös mainiosti. Monella öljyllä on antibakteerisia ominaisuuksia ja se tekee niistä mitä parhaita käytettäessä kodin jokapäiväiseen puhtaanapitoon. Erityisesti Teepuu eli Tea Tree toimii antiseptisena öljynä tähän tarkoitukseen. Kodin pinnat on helppo pitää puhtaana yleispuhdistusaineella johon on sekoitettu 1 desilitra etikkaa, 30 tippaa eteeristä öljyä,1 rkl soodaa sekä litra vettä ja vajaa teelusikallinen astianpesuainetta.

Teepuuöljyllä voidaan hoitaa myös kynsisientä, palovammoja ja akneihoa. Se on Laventelin lisäksi ainoa eteerinen öljy joka soveltuu käytettäväksi iholle laimentamattomana, mutta niidenkään käyttöä ei laimentamattomana suoraan iholle suositella pitkiä aikoja kerrallaan. Eteerisiä öljyjä ei tulisi koskaan käyttää sisäisesti niiden voimakkuuden vuoksi. Joitakin öljyjä kuten Piparminttua ja Eukalyptusta käytetään makeisten valmistuksessa laimennettuna, mutta niidenkin käytössä tulee noudattaa suurta varovaisuutta, eikä niidenkään sisäistä käyttöä voida suositella.

Lisää tietoa ja käyttöideoita eteeristen öljyjen käytöstä saat piipahtamalla KuuKartanon Puotiin. Meillä pääset kokeilemaan eteerisillä öljyillä myös diffuuserin käyttöä. Diffuuseri on helppo tapa raikastaa ja kosteuttaa huoneilmaa eteeristen öljyjen avulla vaikka työpaikalla.

 

<3 Sanna
MagaLacrima

Tagged , , ,