Kasvien taikaa: Amerikantaikapähkinä

Amerikantaikapähkinä eli Hamamelis (Hamamelis virginiana L.) on n. 1,5-5m kokeaksi kasvavava pensas tai puu joka on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Sitä viljellään nykyään myös Euroopassa ja joillakin paikoilla se on saatu viihtymään jopa Suomen oloissa. Alunperin kasvi on ollut Pohjois-Amerikan intiaaniheimoille yleislääke, samaan tapaan kuin Siankärsämö suomalaisessa kansanperinteessä, ja sitä on käytetty hyvin monin eri tavoin ja monenlaisiin vaivoihin. Kasvi tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla koriste- ja lääkekasviksi mutta vasta 1800-luvulla sen lääkekäyttö Euroopassa yleistyi.

 

Amerikantaikapähkinän lehdet ovat soikeita, 7,5-12,5cm pitkiä ja niissä on tylppä sahalaitareuna. Kukat ovat ruskeankeltaisia, vähän “hapsottavia” ja n. 2cm pitkiä. Syksyllä lehtien jo pudottua kasvissa on vielä samanaikaisesti sekä hedelmiä että kukkia. Voi sitä riemua kun elokuussa, vieraillessani Oslossa Norjan kansallismuseossa, törmäsin museon lääkekasvipuutarhassa ihan ihkaelävään Amerikantaikapähkinään. Pelkkien kuvien tuijottelu ei “yrttinoidalle” ole läheskään sama asia kuin päästä tutkimaan kasvia ihan oikeasti lähieäisyydeltä!

 

Amerikantaikapähkinä on vaikutuksiltaan voimakkaasti paikallisesti supistava sekä antiseptinen. Se supistaa limakalvoja ja verisuonia, ja näin ollen se ehkäisee tehokkaasti verenvuotoa. Tästä syystät Hamamelis -hydrolaatti onkin MagaLacrimaTattoossa säännöllisessä käytössä tatuointien teossa ja loppuhoidossa. Se supistaa ihoa, vähentää kudosnesteen eritystä ja näin ollen sitoo musteen paremmin ihoon. Se myös nopeuttaa ihon paranemista. Taikapähkinässä on paljon antioksidantteja ja tanniinena joihin sen teho perustuu. Sen supistava vaikutus helpottaa monenlaisia vaivoja. Esimerkkeinä tästä mm. suonikohjut, verenvuodot, suonitulehdukset ja peräpukamat. Sanotaan sen auttavan myös  liialliseen limaneritykseen, kurkkukipuun, suun limakalvojen vammoihin ja tulehduksiin sekä pystyvän ehkäisemään jopa herpesviruksen kasvua. 

 

Taikapähkinää on käytetty sekä sisäisesti että ulkoisesti, joskaan sisäistä käyttöä ei voi suositella nykyisen tutkimustiedon valossa, sillä tanniinit saattavat aiheuttaa ruoansulatusvaivoja ja joissakin tapauksissa Hamameliksen on todettu vaurioittavan maksaa. Ulkoisesti käytettynä se on kuitenkin yksi tatuoijan parhaita ystäviä!

 

<3 Sanna/ MagaLacrima

 

 

Lisätietoa:

Luonnon lääkeryrtit, Sinikka Piippo. Tammi. 2003.

Tagged , , , , ,