Seikkailulla Skaraborgissa Osa 1/3

Syyskesällä 2019 Liiveri yllätti minut iloisesti, kun sain tietää, että minut oli valittu mukaan Leaderin yritysvaihto-hankkeeseen Ruotsiin. Yksinyrittäjälle tällainen mahdollisuus on aina tervetullutta vaihtelua, varsinkin kun matkasta voi aina tarttua mukaan myös uusia ideoita. Sain etukäteen esittää toiveita, minkä alan yrityksiin olisin kiinnostunut tutustumaan ja näiden toiveiden pohjalta sain ennen lähtöä vierailuohjelman, jonka puitteissa pääsisin tutustumaan Ruotsin Skaraborgin alueen yrityksiin ja nähtävyyksiin.

 

Tammikuun 2020 viimeisen viikon maanantaina starttasi matkani Vaasasta lentäen Tukholmaan, josta matkustin junalla Skövdeen, jossa majoituin koko reissuni ajan. Västerhöjdsgården B&B aivan Skövdem keskustan laitamilla, lyhyen kävelymatkan päässä kaupungin ydinkeskustasta, oli kodinomainen pieni hostelli, jossa yövyin maanantaista perjantaihin.

 

Aivan kuten Etelä-Pohjanmaalla, myös Skaraborgissa alue on pääsääntöisesti maaseutua pienine kuntineen ja kaupunkeineen. Helpottaakseni liikkumistani suunniteltujen vierailukohteiden välillä, vuokrasin auton tiistaista torstaihin. Vierailupäiväni alkoi tiistaiaamuna pienellä sekaannuksella aikatauluissa. Keskiviikkoaamulle sovitun vierailukohteeni oppaan Niclaksen ihmetellessä puhelimessa, olenko eksynyt tapaamispaikalta, selvisi että aikatauluissa oli jossakin kohtaa tullut sekaannus. Hän odotti minua tiistaiaamuna paikassa, jossa tapaaminen oli minun tietoni mukaan keskiviikkona. Hetken aikatauluja pähkittyämme, sovimme että tapaamme vielä tiistaina iltapäivällä Falköpingissä, n. 40 minuutin ajomatkan päässä Skövdestä sijaitsevassa pikkukaupungissa, jossa minulle oli sovittu myös muita vierailukohteita tiistaille. Ongelma ratkaistu.

 

Saatuani vuokra-auton haltuuni suuntasin siis tiistaiaamuna nokan kohti Falköpingiä. Aamupäivällä kävin tutustumassa ensimmäiseen vierailukohteeseen, tatuointistudioon Falköpingissä. Valitettavasti tuosta vierailusta ei minulle jäänyt oikein mitään käteen. Tai no, ehkä hämmennys. Studiossa työskentelevät artistit olivat kyllä selkeästi jokainen taitavia työssään, mutta varsinaista keskustelua heidän kanssaan ei saanut aikaiseksi. Juteltuani studion oppipojan kanssa vartin verran tatuoinneista ja hänen oppipolustaan, studion varsinaisten artistien keskittyessä töihinsä, jatkoin matkaani tutustumaan kaupungin keskustaan. Lyhyen kävelykierroksen jälkeen bongasin keskustan torin laidalta matkaohjelmassani suositellun lounasravintolan ja päätin jäädä syömään ja pitämään sadetta, Ruostissa kun ei ollut lumesta tietoakaan. Falköpings Saluhall sijaitsi vanhassa vaaleanpunaisessa puutalossa kaupungin torin laidalla. Paikkaa ei Jesper, Skaraborgin alueen Leaderin toiminnanjohtaja, ollut turhaan suositellut. Ruoka oli hyvää, paikka oli rustiikkisella ja boheemilla suurpiirteisyydellä sisustettuna viihtyisä ja gluteenittomista leivonnaisista oli kerrankin vaihtoehtoja valinnanvaikeuteen asti. Tilassa sijaitsi myös pieni elintarvikemyymälä kauppahallityyliin.

 

Seuraava vierailukohteeni lounaan jälkeen oli Mosters Producter, luonnon raaka-aineista valmistettuja ihonhoitotuotteita valmistava yritys. Yrittäjä Ulrikan kanssa meillä synkkasi heti. Molemmilla oli sama intohimo puhtaisiin luonnollisiin raaka-aineisiin ja laadukkaisiin, ihoa hoitaviin tuotteisiin joissa on käytetty hyödyksi pohjoisen luonnon kasvien hoitavia ominaisuuksia. Ulrika pyörittää kosmetiikan valmistuksen ohella myös verkkokauppaa jonka kautta hän jälleenmyy perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuvia tuotteita.

 

Mosters Producterin vierailun jälkeen tapasin paikallisopas Niclaksen. Niclaksen opastuksella pääsin kierrokselle Falköpingiä ympäröivälle maaseudulle jossa sain laajan perehdytyksen alueen geologiaan ja muinaishistoriaan. Pääsin myös vilkaisemaan paria kivikautista käytävähautaa joita alueelta oli löytynyt yli 500.  Kävimme myös tutustumassa Gökhemin kirkkoon, joka on yksi Ruotsin vanhimpia säilyneitä kivikirkkoja ja tiettävästi rakennettu vuoden 1077 tienoilla. Kirkon kattofreskot, jotka on maalattu 1400-luvulla, ovat uskomattoman hyvin säilyneet. Kirkon ympäristö ja ympäröivä hautausmaa olivat muutenkin sateisesta ja harmaasta säästä huolimatta mielenkiintoisen kauniita.

 

Kierroksen jälkeen Niclas vei minut vielä uudelleen Falköpingin Saluhalliin kahville ja samalla pääsin tutustumaan myös paikan omistajapariskuntaan. Saluhallista jatkoin illansuussa jo pimeän tultua vuokra-autolla takaisin majapaikkaani Skövdeen.

 

jatkuu…

-Sanna /MagaLacrima