Luontoyhteys ja kansanperinne

Kuu pilvisellä yötaivaalla

KUUN VAIHEET JA VAIKUTUKSET -LUENTO

2h 5-12 hlöä 288€

Luennon hinta sisältää kahvi/teetarjoilun sekä makean tai suolaisen herkun.

Miten Kuun vaiheet vaikuttavat luontoon, jokapäiväiseen elämäämme ja meihin? Milloin kitkeä rikkaruohot, millloin istuttaa ja korjata sato ja yrtit, milloin hakea joulukuusi, jotta neulaset eivät varista. Ja entä kuuhulluus, mistäs kummasta se oikein johtuu?
Vanha kansa tunsi ja seurasi Kuun vaiheita ja tiesi tarkkaan milloin mikäkin työ tulisi tehdä. Tule kuulemaan, miten voit omassa elämässäsi hyödyntää näitä luonnon ikiaikaisia rytmejä.
Luentoja kuun vaiheiden vaikutuksesta pitävät KuuKartanolla tilauksesta loistavat Maaelon naiset Petra ja Piia Hintikainen.

POHJOLAN NOIDAT -TARINAKIERROS

9h 4-15 hlöä 790€

Elettiin pronssikautta nykyisen suomen alueella paikassa nimeltä Kvenland. Tuohon aikaan alue oli metsää, jokia ja erämaata, eikä ihmisasutuksesta ollut tietoakaan. Vai oliko sittenkään näin?

Wessexin kuninkaan, Alfredin saagoista 800- luvulta, löytyy kertomus mystisestä Kvenlandin maasta jossa naiset olivat voimakkaita johtajia ja noitia, kauppiaat ja metsästäjät kulkivat pitkiäkin matkoja kevyillä, helposti vesitieltä toiselle kannettavilla veneillä ja heidän johtajansa oli kveenien eli kainulaisten kuningas Faravid. Kuningas Alfredin saaga on kirjoitettu rautakaudella, aikana jolloin viikinkien ryöstöretkiä tehtiin ympäri nykyistä Eurooppa ja Länsi-Venäjää aina Välimerelle asti. Tarinat siis kulkivat suusta suuhun laajalti. Myöhemmin Kvenland ja kuningas Faravid, Kaukomieli mainitaan uudelleen Islantilaisissa Egilin saagoissa 1100-luvulla.

Historian tutkimuksessa ja tulkinnoissa Kvenland, Kainuu on monen vaihtoehtoisen sijainnin joukosta tulkittu kaikkein vahvimmin sijainneen Suomessa ja nimenomaan Pohjanlahden rantoja kiertävän nykyisen Pohjanmaan, entisen Pohjan alueella. Miten tämä kaikki liittyy Pohjolan noitiin ja mitä kaikkea Pohjalaisessa peltomaisemassa onkaan historian saatossa tapahtunut, siitä pääset kuulemaan Pohjolan noidat- tarinakierroksella, joka vie sinut aikamatkalle todellisiin tapahtumapaikkoihin.

LUE LISÄÄ

Tarinakierroksen kesto on n. 9 tuntia. Kesto voi vaihdella hieman ryhmän koosta riippuen. Tarinakierroksen hintaan ei sisälly lounasta, mutta omakustanteinen lounastauko on sisällytetty ohjelmaan. Sen sijaan ohjelman hinta sisältää iltapäiväkahvit välipaloineen yhdessä nuotiolla valmistettuna. Tarinakierros voidaan toteuttaa ryhmän toiveiden mukaan joko kimppakyydityksenä osallistujien omilla autoilla tai vaihtoehtoisesti vuokratulla bussikuljetuksella. Mahdollisen bussikuljetuksen hinta lisätään kokonaishintaan. Koska tarinakierroksella liikutaan jonkin verran maastossa ja metsäympäristössä, osallistujilla tulee olla oma, voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus.

Suitsukkeita ja kasveja pöydällä

LUUNKERÄÄJÄ-VISA

0,5h 1-12 hlöä 65€

Kansanperinteessä luita on käytetty niin ennustamiseen kuin suojautumiseen. Pieniä luita voitiin käyttää myös koruina ja henkilökohtaisina onnenamuletteina. Löytyykö suvustasi shamaaneja tai entisajan tietäjiä, tunnistatko sinä mistä luista on kyse? Leikkimielinen visa, jossa tunnistetaan oikeita eläinten luita ja kalloja.

Erilaisia luita laatikossa
Kasveja roikkumassa ikkunan edessä

YRTTITIETÄJÄ-VISA

0,5h 1-12 hlöä 65€

Kansanperinteessä kasveja on vuosituhansia käytetty ihmisen hyvinvoinnin tukemiseen ja sairauksien parantamiseen. Vielä nykyäänkin lääketeollisuus käyttää kasveja pohjana monille tuntemillemme lääkkeille. Leikkimielinen visa, jossa tunnistetaan kuivattuja hyöty- ja lääkekasveja. Olletko sinä porukan yrttinoita tai löytyykö porukastanne varsinainen parantaja-velho?

LUONNONKOSMETIIKKAA KOTIKONSTEIN

45min 1-8 hlöä 176€
1,5h 1-8 hlöä 336€
6h 1-8 hlöä 440€

Tiedätkö mitä päivittäin ihoosi laitat? Mitä se sisällysluettelo siinä purkin kyljessä oikein pitää sisällään? Entä mistä johtuvat monenmoiset kosmetiikka-allergiat ja miten ne voisi välttää? Tämän kurssin jälkeen tiedät jo vähän paremmin ja osaat valmistaa lisäaineettomia ja ihoystävällisiä kosmetiikkatuotteita luonnon ja kotikeittiön omista raaka-aineista.

45 min sisältö
Kurssin aikana päästään kokeilemaan 2 luonnonkosmetiikkatuotteen valmistamista ja saadaan samalla tietoa erilaisten raaka-aineiden, kasvien ja öljyjen vaikutuksesta ihoon.

Sisältö räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan. Valittavissa tähän pakettiin maksimissaan kaksi tuotetta seuraavista vaihtoehdoista: sokerikuorinta, huulivoide, partaöljy, partavoide, deodoranttivoide, suklainen vartalovoi, tuoksuöljy, silmänympärysöljy, ruisshampoo, rauhoittava kasvovesi, kasvojen hoitohaude tai kasvonaamio.

1,5h sisältö
Kurssin aikana päästään kokeilemaan 2-4 luonnonkosmetiikkatuotteen valmistamista ja saadaan samalla tietoa erilaisten raaka-aineiden, kasvien ja öljyjen vaikutuksesta ihoon.

Sisältö räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan. Valittavissa tähän pakettiin 2-4 tuotetta seuraavista vaihtoehdoista: sokerikuorinta, huulivoide, huulipuna, partaöljy, partavoide, deodoranttivoide, suklainen vartalovoi, tuoksuöljy, silmänympärysöljy, ruisshampoo, rauhoittava kasvovesi, kasvojen hoitohaude, kasvonaamio, perus emulsiovoide tai perus salva.

6h sisältö
Kurssin aikana tutustutaan syvemmin luonnonkosmetiikkatuotteiden valmistamiseen ja saadaan samalla tietoa erilaisten raaka-aineiden, kasvien ja öljyjen vaikutuksesta ihoon. Lisäksi opitaan laajemmin kasvien käyttöä sekä kylmä- ja kuumamaserointitekniikat.

Sisältö räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan. Valittavissa tähän pakettiin 4-6 seuraavista vaihtoehdoista: sokerikuorinta, huulivoide, huulipuna, partaöljy, partavoide, deodoranttivoide, musta hammastahna, suklainen vartalovoi, tuoksuöljy, silmänympärysöljy, ruisshampoo, rauhoittava kasvovesi, kasvojen hoitohaude, kasvonaamio, kasvimaseroitu emulsiovoide, kasvimaseroitu hoitosalva, hoitogeeli hyönteisten puremiin, hoitogeeli kutisevalle päänahalle tai kasvien alkoholiuutokset.

Suitsukkeita ja kasveja pöydällä
Nokkosta kasvamassa ruukussa

RIKKARUOHOT RUOKAPÖYTÄÄN (vain touko-syyskuu)

2h 1-8 hlöä 280€
6h 1-8 hlöä 575e€

Aina se sama salaatti ja senkin etanat söi! Onneksi Suomen luonto on täynnä vaihtoehtoja, ehkä ne on vaan päässeet vähän unohtumaan. Kesän mieleenpainuvimmat grillijuhlien puheenaiheet saat vieraiden keskuudessa aikaan kun salaatti kerätään näyttävästi oman puutarhan rikkaruohoista ja pekoniin kääritään jotain ihan muuta kuin herkkusieniä. Kukkapenkkien kitkennän voikin sitten jatkossa unohtaa. Hintaan kuuluu kahvi/tee ja yrttihöystettyä herkuttelua.

2h sisältö
Opetellaan yhdessä tunnistamaan 10 helppoa luonnonvaraisena kasvavaa, ravinnoksi, teeksi ja mausteeksi kelpaavaa kasvia. Lisäksi käydään läpi myös kasvien käyttöä kansanperinteessä ja hyvinvoinnin tukena. Käytännönläheinen opetus ulkona maastossa. Huomioi säänmukainen pukeutuminen.
6h sisältö
Opetellaan yhdessä tunnistamaan laaja kattaus luonnonvaraisena kasvavia sekä helposti kasvatettavia, ravinnoksi, teeksi ja mausteeksi kelpaavia kasveja. Lisäksi käydään läpi myös kasvien käyttöä kansanperinteessä ja hyvinvoinnin tukena. Käytännönläheinen opetus ulkona maastossa. Huomioi säänmukainen pukeutuminen.

HISTORIALLINEN JOUSIAMMUNTA

0,5h 1 hlö 40€
1h 1-5 hlöä 140€
2h 1-10 hlöä 275€

Uppoavatko viikingit, fantasia tai larppaus? Haltijakorvia haikaileville tämä on suuri harppaus lähemmäksi fantasia-todellisuutta. Mutta entäpä jos ruuan saanti olisikin ensi talvena kiinni siitä, miten hyvin käyttelet jousta? Haluatko päästä aiheeseen astetta syvemmälle, vain muuten vain haastaa itsesi ja kaverisi? Tämä jousiammunta toteutetaan vaistonvaraiseen tähtäykseen perustuvalla puujousella, juuri sellaisella mitä leffoissa näet. Aiempaa kokemusta tai omia suojavarusteita ei tarvita. Valittavissa kolme vaihtoehtoa:

0,5h sisältö
Puolen tunnin aikana opit tähtäys- ja ammuntatekniikan perusteet ja pääset ampumaan kolme viiden nuolen sarjaa harjoitustauluun. Valittavana on kaksi eri vaikeustason jousta, joista voit kokeilla itsellesi sopivamman omien lihasvoimien mukaan. Et tarvitse aiempaa kokemusta tai suojavarusteita vaan saat lainaksi kaiken tarpeellisen. Säänmukainen ulkovaatetus on hyvä varata vaikka meillä ammuntapaikka onkin sateelta suojassa.
1h sisältö
Tunnin aikana opitte tähtäys- ja ammuntatekniikan perusteet ja pääsette ampumaan kolme viiden nuolen sarjaa harjoitustauluun. Valittavana on kaksi eri vaikeustason jousta, joista voitte kokeilla jokaiselle sopivimman omien lihasvoimien mukaan. Ette tarvitse aiempaa kokemusta tai suojavarusteita vaan saatte lainaksi kaiken tarpeellisen. Säänmukainen ulkovaatetus on hyvä varata vaikka meillä ammuntapaikka onkin sateelta suojassa.
2h sisältö
Kahden tunnin aikana opitte tähtäys- ja ammuntatekniikan perusteet ja pääsette kokeilemaan pientä leikkimielistä kilpailua muiden osallistujien kanssa. Harjoituskierroksen jälkeen ammutaan kolme viiden nuolen sarjaa harjoitustauluun ja voittajalle on luvassa mainetta ja kunniaa. Valittavana on kaksi eri vaikeustason jousta, joista voitte kokeilla jokaiselle sopivimman omien lihasvoimien mukaan. Ette tarvitse aiempaa kokemusta tai suojavarusteita vaan saatte lainaksi kaiken tarpeellisen. Säänmukainen ulkovaatetus on hyvä varata vaikka meillä ammuntapaikka onkin sateelta suojassa.

Jousen nuolia nojaamassa puuta vasten
Noitarumpu ja sen kapula hyllyllä

NOITARUMPU TYÖPAJA

16h (2 päivää) 5-12 hlöä 250€ / hlö

Hinta sisältää rummun tekoon tarvittavat materiaalit sekä kahvi/teetarjoilun molempina päivinä ja pientä purtavaa.
Yhdistettävissä myös Nuotiolettukestit lisähintaan 100-192€ ryhmä/päivä tai KuuKartanon kotiruoka 225-600e ryhmä /2päivää (henkilömäärän mukaan).

Rumpupajan vetäjinä toimivat Arcanan Johanna Pääkkönen ja MagaLacriman Sanna Keltaniemi.

Lue lisää
Noita- tai shamaanirumpu on erityisesti pohjoiseen ja saamelaiseen kansanperinteeseemme kuuluva soitin. Tuon ajan ihmisten maailmankuvaan kuului ajatus että kaikella elävällä on henki ja koko universumi on pyhä. Kyse ei ollut uskonnosta, vaan maailmankuvasta joka kuului jokapäiväiseen elämään. Kaikilla ajateltiin myös olevan omia henkioppaita ja rummun ja loitsujen avulla voitiin saada yhteys noihin oppaisiin. Rumpuun oli myös usein maalattu kuva-aiheita ihmisten arkielämästä ja maailmankuvasta.

Rummun ääni on matala ja rauhoittava. Tämän päivän ihminen saa rummun äänestä voimaa arjen kiireen keskellä, ja se on oiva väline rauhoittumiseen ja itsetutkiskeluun. Soittaminen rumpupiirissä ystävien kanssa on voimauttava ja yhdistävä kokemus ja monien rumpujen ääni luo äänimaisemia, joista voit kuulla historian havinaa.

Noitarumpu- työpajassa valmistetaan oman valinnan mukaan joko pyöreä tai soikea poronnahkakalvoinen perinnerumpu, sekä soittokapula. Rumpunahan voi myös halutessaan värjätä. Rumpukapulaa voi jo etukäteen etsiä luonnosta tai metsästä ja pyytää Äiti Maalta sopivaa puukapulaa rumpukapulan varreksi. Työpajassa neulahuovutetaan kapulaan lyöntipää sekä koristellaan kapula, jokainen oman mielensä mukaan. Voit siis tuoda koristelua varten mukanasi sulkia, helmiä, nauhoja tai muuta mieleistä, jota voit kiinnittää rumpukapulaan.

Työpajan aikana saat myös lisää tietoa rummusta, sen käytöstä ja hoidosta.

MAADOITUSKORUN VALMISTUS

45min 1-8 hlöä 210€
1,5h 1-8 hlöä 380€

Kansanperinteessä kaikilla kasveilla on omat ominaisuutensa, voimansa ja merkityksensä ihmisen henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin tukemisessa. Tässä työpajassa tutustutaan noihin ominaisuuksiin sekä valmistetaan niiden pohjalta oma maadoituskoru.

45 min sisältö
45 minuutin aikana tutustutaan kasvien voimiin ja valmistetaan niiden pohjalta oma maadoitus-kaulakoru.

1,5h sisältö
Puolentoista tunnin aikana tutustutaan kasvien voimiin ja valmistetaan niiden pohjalta omavalintaiset maadoituskorvakorut ja -kaulakoru.

Suitsukkeita ja kasveja pöydällä

Jos vaihtoehdoista ei löytynyt sopivaa vaihtoehtoa, ota yhteyttä niin mietitään yhdessä muita ratkaisuja. Yhteystiedot löydät täältä.