Kasvien taikaa: Damiana

Damiana eli Amerikanhaaremiyrtti (Turnera diffusa (var aphrodisiaca)) on 1-2 metriä korkea, pensas joka kukkii keltaisin, voimakkaan makealta tuoksuvin kukkasin. Se kasvaa luonnonvaraisena Meksikon, Teksasin, Karibian ja Latinalaisen Amerikan alueelta jossa sitä on käytetty ilmeisesti vuosituhansia lisäämään sukupuoliviettiä. Intiaanit ovat käyttäneet tätä aromaattista, tuoksuvaa kasvia perinteisesti sekä teenä että polttamalla tai rauhoittavana suitsukkeena. Damianaa on myös perinteisesti käytetty Meksikossa yrttiviinojen mausteena. Damiana on ilmeisesti myös yksi Margarita-drinkin alkuperäinen ainesosa ja jossakin päin maailmaa sitä käytetään drinkissä vieläkin. 

Damiana on rentouttava, lemmenrohtona käytetty kasvi jolla on myös rauhoittava, mieltä tasoittava ja parantava vaikutus. Se hillitsee ahdistusta ja makeannälkää, tasapainottaa hormonitoimintaa etenkin vaihdevuosien aikana, tuo energiaa ja piristää. Oma kokemukseni Damianan käytöstä on stressiä laukaiseva ja rauhoittava. Damiana-tee auttaa rauhoittumaan ja antaa tilaa laittaa ajatukset tärkeysjärjestykseen. Se myös avaa tunnelukkoja ja auttaa siten sisäisten asioiden järjestelyssä.

Damianan vaikutuksia on tutkittu jonkin verran ja on havaittu että siitä on ilmeisen hyviä kokemuksia painonhallinnan tukena. Lisäksi se mitä ilmeisimmin laskee verensokeria mikä saattaa olla hyödyksi diabeteksen ennaltaehkäisyssä. Rottakokeissa kasvin on todettu lisäävän molempien sukupuolten seksuaalista käyttäytymistä. Vaikka kasvin toimintamekanismeja ei vielä tunneta kovin laajasti, sen on todettu laukaisevan lihasjännityksiä sukupuolielinten alueella ja avaavan verisuonille tilaa pumpata enemmän verta sukupuolielinten alueelle. Näin ollen sen on todettu auttavan miesten erektio-ongelmissa Viagran tapaan, mutta jopa paljon tehokkaammin. Ulkoisesti Damiana-teetä voi kokeilla iholle ryppyjen hoitoon.

Liiallisesti käytettynä Damiana rasittaa maksaa ja munuaisia. Erittäin suurina annoksina se saattaa myös aiheuttaa kivuliaan myrkytystilan. Kuten kaikkien yrttien ja rohtojen kanssa myös Damianan käyttö on siis syytä pitää kohtuullisena ja sen käytössä on hyvä pitää taukoja. Useampi kuppi (yli 3-6) Damiana-teetä päivässä saattaa aiheuttaa seuraavana päivänä lievän, krapulan kaltaisen päänsäryn. Siksi sitä tulee nauttia kohtuudella ja vastuullisesti kuten alkoholia. Lisäksi se saattaa erittäin herkillä ihmisillä haitata esimerkiksi autolla ajoa.

Jos matkustelet Latinalaisessa Amerikassa ja innostut etsimään Damianaa paikallisesta luonnosta on hyvä muistaa että Damianalla on yksi näköislaji, Turmera ulmifolia, jonka lehdet ovat terävämmät kuin Damianan. Tälle kasville en löytänyt suomenkielistä nimeä mutta englanniksi sitä kutsutaan nimellä Yellow Alder. Myös se kuuluu ns. haaremiyrtteihin, mutta sillä ei ole laisinkaan samanlaisia ominaisuuksia kun T.diffusalla eikä se tuoksu juuri lainkaan. Kasvia on kuitenkin tutkittu lähiaikoina ja on huomattu että sillä saattaisi olla antibakteerisia vaikutuksia ja se pystyisi tuhoamaan Staphylococcus aureus-, eli MRSA-bakteereja. 

 

<3 Sanna

MagaLacrima

 

P.S. Damiana-teetä löydät MagaLacriman verkkokaupasta.

 

 

 

Lisää tietoa Damianasta:

Rakkausyrtit ja muita lemmenrohtoja, Suvi Heinonen. Gummerus Kirjapaino Oy, 2000.

http://luontaistuotteet.org/rohdot/damiana-lemmenrohto-rentouttava-yrtti/

https://www.varjojenkirja.com/yrtit/323-damiana.html

https://www.seksuaaliterveysklinikka.fi/yleista_seksista/ravintolisat/luonnon_lemmenrohdot

https://www.yrtti.com/yrtit/damiana

https://askelterveyteen.com/kotihoitoja-ryppyjen-vahentamiseen/

https://en.wikipedia.org/wiki/Turnera_diffusa

https://en.wikipedia.org/wiki/Turnera_ulmifolia

https://www.zamnesia.com/content/367-how-to-use-damiana

 

Kuva:

https://plantasdepuertorico.blogspot.com/2013/11/damiana-turnera-diffussa.html

 

Tagged , , ,