Suopursu (Rhododendron tomentosum) on huumaavan voimakastuoksuinen rämeiden, nevojen ja soistuneiden korpien kasvi. Se on monivuotinen, kookas, ikivihreä varpu, joka kasvaa 30-100 cm korkeana, tiheänä ja laajana kasvustona. Se kukkii valkoisin kukin kesä-heinäkuussa.
Suopursua on käytetty kansanperinteessä niin lemmenyrttinä, kolotuslääkkeenä kuin oluen mausteena humalan sijaan. Siitä on saatu myös keltaista, vihreää ja ruskeaa väriainetta kasvivärjäykseen. Kasvin sisältämät eteeriset öljyt ovat voimakkaasti antibakteerisia ja suopursun keitettä onkin käytetty pirteissä lattioiden pesuun ja varpuja karjasuojissa ja lattioilla karkottamaan tuholaisia ja taudinaiheuttajia. Kasvin eteerisillä öljyillä on myös tulehdusta poistava vaikutus ja ne irrottavat limaa ja laukaisevat lihaskouristuksia. Kasvilla onkin kansanperinteessä hoidettu astmaa, hinkuyskää, ripulia ja punatautia. Ulkoisesti sitä on käytetty reumatismin ja ihottumien hoitoon.
Suopursussa on runsaasti eteerisiä öljyjä jotka kiihdyttävät nautittuna keskushermostoa. Se toimii toisilla, varsinkin alkoholiin yhdistettynä, lemmenyrttinä, toisilla aiheuttaa voimakkaita aggressioita. Vaikutus on kuitenkin varsin lyhytaikainen ja koska koko kasvi sisältää hermomyrkkyjä, terpeenejä, joka saa aikaan elimistössä myrkytystilan, seuraa hyvin pian huimaus ja liikehäiriöt, apatia, pahoinvointi ja tajuttomuus sekä pahimmassa tapauksessa vakava munuaisvaurio. Kasvia ei siis tule käyttää sisäisesti! Öljyyn uutettuna ja ulkoisesti käytettynä siitä voi olla kuitenkin apua lihaskipuihin, reumaattisiin oireisiin ja särkyihin. Siitä voi kokeilla tehdä myös keitteenä hauteita kipeille alueille. Näidenkin käytössä tulee kuitenkin noudattaa varovaisuutta, sillä joillekkin pelkkä suopursun tuoksu saattaa aiheuttaa päänsärkyä.
Suopursulla on ollut kansanperinteessä myös taikavoimia ja sillä on mm. karkotettu kutsumattomia vieraita. Tämä ei ole ollut ihan kaukaa haettu ajatus sillä nykytutkimuksissa on todettu, että Suopursun haituvat eteeriset öljyt jäävät sen lähellä kasvavien muiden kasvien pinnalle ja torjuvat siten kasvitauteja ja tuholaisia erittäin tehokkaasti myös muista kasveista. Huomasin tämän ominaisuuden konkreettisesti syksyisellä nevalla syödessäni suopursujen keskellä kasvaneita juolukoita. Kaikki maistuivat voimakkaasti suopursulle, mikä minun mielestäni ei ollut ollenkaan huono asia, mutta maku ei välttämättä miellytä ihan kaikkia. Suopursun taikavoimien kohalla olen joskus kuullut puhuttavan myös että kasvia ei tulisi koskaan tuoda sisään, sillä se voi houkutella näkymättömiä, kutsumattomia vieraita. Tähän en kuitenkaan henkilökohtaisesti usko, sillä kasvi on nimenomaan puhdistava. Suitsukkeena poltettaessa kuivatun kasvin tuoksu on mielestäni erittäin miellyttävä, mutta minusta suopursu tuoksuu muutenkin huumaavan ihanalta.
Kukkatippoina suopursua käytetään ahdistukseen, kipuihin ja sisäisen rauhan tavoitteluun. Se antaa levollisen mielen ja auttaa vapautumaan. Suitsukkeena poltettaessa kasvin ominaisuudet ovat jokseenkin samat. Älä kuitenkaan sorru liianllisuuteen kasvin käytössä, vaan kunnioita sen voimaa.
<3 Sanna/ MagaLacrima
Lisätietoa suopursusta:
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/suopursu
http://www.yrttitarha.fi/kanta/suopursu/
http://www.yrttitarha.fi/kanta/suopursu/kansanperinne.html
https://yle.fi/uutiset/3-5527593
https://www.frantsilankehakukka.fi/product/69/frantsila-suopursu-kukkatippa-10ml