Mitä jooga on?

Joogan tieto ja taito ovat syntyneet maailmaan ihmisten kautta, kaikki tarinat, opit ja viisaudet niin suullisina, energeettisinä kuin kirjoitettuina teksteinäkin. Todellista ajankohtaa ei tiedetä. Jotkut tietolähteet väittävät, että joogaa on ollut jo 10000 vuotta sitten, toiset että 5000 vuotta ja tarinoita liikkuu paljon siltä väliltä. Tieto on tullut sivilisaatiolta, jotka elivät erittäin tietoista elämää harmoniassa universumin ja luonnon kanssa.
Varmaa on kuitenkin se, että jooga on tuhansia vuosia vanha perinne ja se on muuttunut ja muovautunut vuosisatojen mukana, sen traditiot ovat muuttuneet ajan mukana kulloisenkin maailmanajan ja kulttuurien tuottamin viisauksin.
Joogan sanotaan perustuvan itseoivalluksen saavuttamisen tähtääviin viisauksiin. Näihin kuuluvat mm Vedinen, Kosminen mieli, mantrat, joista löytyy tarkempaa tietoa esim David Frawleyn kirjasta “Yoga&Ayuerveda, Self-Healing and Self-Realization.

MEIDÄN AIKAMME JOOGA.
Hatha joogan (mitä Kuukartanolla ohjaan) ja Raja joogan sanotaan perustuvan Patanjalin sutriin, jotka käsittävät 196 aforismin kaltaista lyhyttä kirjoitelmaa. Joogan tehtävänä oli ja on edelleen ohjata ihmistä itse tutkimaan omaa olemassaoloaan ja oman elämänsä tarkoitusta tekemällä harjoituksia (asanoita, meditaatiota) ja opiskelemalla pyhiä tekstejä. Sutrat ovat aika vaikealukuisia ja niihin kannattaa käyttää aikaa ja pohdiskella, että mitä mikäkin sutra tarkoittaa omassa elämässä. Niihin voit tutustua esimerkiksi Måns Broon kirjassa Joogan filosofia.
Meidän aikamme joogaharjoitusten historia alkoi 1896 jälkeen, kun kirja Raja joogasta julkaistiin. Raja joogaan ei liittynyt juurikaan asana (jooga asennot) harjoituksia vaan sen tavoitteena oli mielen kehittäminen (meditaatio, sutrat) todellisuuden (läsnäolo) paremmaksi tuntemiseksi ja lopulta vapauden saavuttaamiseksi.
Vuonna 1920 Tirumalai Krishnamacharya kehitti asanoihin perustuvan joogaharjoituksen. Hän on kehittänyt myös dynaamisemman joogan muodon, eli astangan, joka perustuu helposti opittaviin sarjoihin, joita toistetaan tietyssä järjestyksessä joka tunnilla. 1950-luvulta lähtien asanoihin keskittyvää joogaa on viety eteenpäin ja kehitetty kokoajan.
Hatha joogassa ihminen pyrkii saamaan kehonsa ja mielensä tasapainoon, siinä kulmakivinä on pranayama eli hengittäminen ja asanat eli asennot. Harjoitusten myötä mieli rauhoittuu, keskittymiskyky paranee ja keho vahvistuu ja siksi se sopii kaikille ja kaikenkuontoisille. Jooga on rauhallista ja lempeää ja se koostuu joogan perusliikkeistä ja se on monien nykypäivän joogalajien perusta. Nykyisin löytyy jo valtavasti valikoimaa joogakouluilla, Flow, Astanga, Vinyasa, Iyengar, Kundaliini, Power, Musta Jooga jne. Netistä tutustumalla jokainen löytää varmasti omansa. Ja tietenkin tunneilla käymällä.

JOOGA NYT.
Jooga tänäpäivänä sisältää paljon vaikutteita länsimaisesta fyysisestä kulttuurista, tavastamme suhtautua kehoomme, terveyteen, kuntoon ja henkisyyteemme muokkaa joogaharjoituksia kokoajan. Se on usean perinteen, muodin, trendin yhdistelmä. Jooga toimii jokaisella ihmisellä eri tavalla, jooga auttaa ihmistä voimaan paremmin ITSENSÄ kanssa, ihmissuhteissaan ja suhtautumisessa maailmaan ja universumiin. Varsinkin nykymaailmassa tarvitsemme keinoja olla hetken pelkästään itsemme kanssa, koska ärsyketulva on niin valtava, eikä rauhoittumiseen juuri ole arkielämän pyörteissä mahdollisuutta, joogan ja meditaation avulla saat sen pysähdyshetken ohjatusti, jolloin sinun ei tarvitse suorittaa mitään, ei olla kenenkään tavoitettavissa, eikä palvella ketään, olet vaan sinä, kehosi ja hengityksesi.
Jooga on sitä mitä me siitä ITSE teemme, jooga lähtee jokaisen ihmisen itsensä sisältä, hän itse ottaa siitä mitä hän tarvitsee ja minkä hän itse kokee toimivaksi, jooga löytyy vaan tekemällä.

Jos Sinua vähänkään kiinnostaa jooga, olet tervetullut kokeilemaan sitä joka maanantai Kuukartanon salilla. Muista ilmoittautua mukaan etukäteen.

 

<3 Rita Huttunen-Taipale
Joogaopettaja
Tagged , , , , , , ,